Menu

Pomeranian Πομεράνιαν (Γερμανικός Σπιτς)
ΟΝΟΜΑ: Zwergspitz (Pomeranian)
ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 97, Ομάδα 5 (Σπιτς)
ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος
ΜΕΓΕΘΟΣ: 18-22 εκ. ύψος, 1,8-2,5 κιλά
ΧΡΩΜΑ: Μαύρο, λευκό, πορτοκαλί, καστανό, κρεμ, υπόξανθο ή δίχρωμο σ' αυτά τα χρώματα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: ζωηρός, διακριτικός, κάπως επιφυλακτικός με του ξένους, εύθυμος, πολύ ευφυής και εκπαιδεύσιμος, συντροφικός μικρός σκύλος, καλός προειδοποιητικός φύλακας, αφοσιωμένος στους οικείους του, παρατηρητικός, με πολύ οξυμένες αισθήσεις, εξωστρεφής, με έντονη προσωπικότητα, "μεγάλος σκύλος σε μικρό σώμα", πολύ προστατευτικός με τους οικείους του και θαρραλέος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, οι Γερμανικοί σπιτς προέρχονται από το "σκύλο τύρφης" της μέσης λίθινης εποχής, ένα πρωτόγονο τύπο σπιτς-τέρριερ που υπήρχε και στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 6000 π.Χ. Το "Πομεράνιαν" όπως αποκαλείται στις αγγλόφωνες χώρες είναι η πιο μικρόσωμη ποικιλία του Γερμανικού σπιτς και πήρε το όνομά του από την βαυαρική Πομερανία. Καλλιεργήθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια στη Βρετανία, όπου εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα και έγινε το αγαπημένο κατοικίδιο της βασίλισσας Βικτώριας. Αρκετά δημοφιλής σκύλος συντροφιάς, η εξάπλωση του αυξάνεται με την εξάπλωση των εκθέσεων μορφολογίας, ενώ τα κέντρα της φυλής, εκτός Γερμανίας, θεωρούνται η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Αποκλειστικά σκύλους του σπιτιού, δεν μπορεί να ζήσει έξω από αυτό. Ιδανικός σκύλος διαμερίσματος, χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα και πρέπει να πλένεται μια φορά το μήνα. Εκπαίδευση βασικής υπακοής, κοινωνικοποίηση και ενδιαφέροντα που ν' απασχολούν το ιδιαίτερα ευφυές μυαλό του είναι απαραίτητα για το "Πομ" όπως αποκαλείται χαϊδευτικά.

ΥΓΕΙΑ
Πολύ καλή, με αξιοσημείωτη μακροζωϊα. Υπάρχει κάποια προδιάθεση για εξάρθρωση επιγονατίδας, ενώ πρέπει να αποφεύγεται να ζευγαρώνονται οι πολύ μικρόσωμες θηλυκές γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε γέννα με καισαρική τομή. Η σωστή διατροφή για την πρόληψη παχυσαρκίας και η φροντίδα του τριχώματος είναι ουσιαστικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία του Πομεράνιαν.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ
Τα Πομεράνιαν προσαρμόζονται το ίδιο καλά σε οποιοδήποτε περιβάλλον αλλά αν ζουν στην εξοχή το τρίχωμα τους θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά από ξένα σώματα και αγκάθια. Απολαμβάνουν τη συμβίωση με άλλα σκυλιά (όχι τόσο με γάτες!) αλλά μπορούν επίσης να είναι το μοναδικό σκυλί της ή του μοναχικού κυνοφίλου, αρκεί τα παιδιά να ξέρουν να του φέρονται κατάλληλα και χωρίς τραχύτητα. Είναι τόσο μικρό που δεν απαιτεί ιδιαίτερη άσκηση εκτός σπιτιού, αλλά χρειάζεται απασχόληση και παρέα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εξαιρετικά συμπαγής συνολική εικόνα, το Πομ μοιάζει με αξιαγάπητη χνουδωτή μπαλίτσα, αφού το όρθιο, φουντωτό σαν γούνα τρίχωμά του, η ουρά που πέφτει πάνω στη ράχη και ο κοντός λαιμός, με το κεφάλι που συνήθως είναι ριγμένο προς τα πίσω, δημιουργούν μια ενιαία εικόνα. Λεπτοκαμωμένος, ελαφρύς, αεικίνητος και ζωηρός σκύλος, με αλεπουδίσιο κεφάλι και σπινθηροβόλα, σκουρόχρωμα μάτια. Τ' αυτιά είναι μικρά, τριγωνικά και όρθια, τα σκέλη ίσια, τα πέλματα μικρά και σφικτά, σαν γάτας. Η ράχη είναι κοντή και το στήθος βαθύ αλλά όχι φαρδύ. Η ουρά φυτρώνει ψηλά και γυρίζει πάνω στη ράχη. Η κίνηση του Πομ είναι πολύ ζωηρή και γοργή. Το τρίχωμα του είναι διπλό, πολύ φουντωτό, πυκνό και όρθιο, σχηματίζοντας χαίτη και τραχηλιά, ενώ είναι κοντύτερο στο πρόσωπο και τα πόδια. Τα περισσότερα χρώματα επιτρέπονται, συμπεριλαμβανομένων των δίχρωμων και των μαύρων με πύρινα σημάδια αλλά το πιο σύνηθες και δημοφιλές είναι το έντονο πορτοκαλί με αποχρώσεις ξανθόχρυσου. Το Πομ είναι ένας πανέμορφος, πανέξυπνος και αξιαγάπητος μικρός σύντροφος, που θα υπερασπίσει με γενναιότητα όσους αγαπά απέναντι σε κάθε απειλή με ασυνήθιστο θάρρος. Διαπρέπει στη διαγωνιστική υπακοή και το μίνι-ατζίλιτυ.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Το Πομ δεν μπορεί να ζήσει εκτός σπιτιού, ενώ η μοναξιά και η έλλειψη ενδιαφερόντων το κάνουν δυστυχισμένο και η παραμέληση του πλούσιου μανδύα του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ευεξία του.

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΦΟΡΤΩΣΗ

 
Top